Vacatures in de Zeeuwse onderwijssector

Interview met Elina Boogaard, werkzaam bij Lesgeven in Zeeland

In alle sectoren is een tekort aan geschikt personeel, ook in de onderwijssector. In september 2020 is Lesgeven in Zeeland opgericht. Hun doel? Het personeelstekort in het onderwijs aanpakken.

De organisatie doet dit aan de hand van drie pijlers. Coördinator van het informatiepunt, Elina Boogaard, vertelt over deze aanpak: “We richten ons op werven, werken en leren. Zo adviseren wij mensen die een overstap willen maken, maar ook helpen we mensen uit andere delen van het land die naar Zeeland willen komen om hier te wonen én werken.”

Daarnaast worden er onderzoek gedaan naar opleiden, professionaliseren en een brede lerarenacademie. Verder is onlangs de hybride zorgopleider cursus gestart, loopt er een pilot met trainees, is er een introductieprogramma voor startende leerkrachten en wordt de Fit2Workweek georganiseerd om duurzame inzetbaarheid en vitaliteit te stimuleren.

49 openstaande vacatures “Op dit moment staan er op onze website 49 vacatures open. Dit zijn vooral vacatures voor leerkrachten, in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en hbo, maar ook voor onderwijs ondersteunend personeel en staf functies.” Elina vertelt dat sommige vacatures snel worden opgevuld, maar dat vacatures voor vakdocenten zoals wiskunde en natuurkunde moeilijker zijn te vullen.

Creatieve ideeën voor werving Na anderhalf jaar werkzaam te zijn bij de organisatie weet Elina als geen ander hoe belangrijk het is om creatieve manieren te bedenken om vacatures te vullen. Als voorbeeld verwijst ze naar hun ‘boven formatieve poule’. “We zijn met deze pilot gestart in Walcheren. Deze poule is eigenlijk een flexibele schil. Dat geeft ruimte binnen het team/ de sectie voor onderwijsvernieuwing en innovatie. Ook biedt de overformatie ruimte om het nieuwe personeel éxtra goed in te werken. De bovenformatieve medewerker wordt vanaf dag één volledig ingezet."

Wel ziet Elina dat creatieve oplossingen vaak veel denk- en veranderkracht vraagt van scholen. “De arbeidsmarkt is echt veranderd. We moeten samen optrekken in het werven van mensen en het op de kaart zetten van Zeeland. Alleen zo kunnen we de vacatures blijven vullen en de leefbaarheid in stand houden.”

Samenwerking met Zeeuwse Vacaturebank

Lesgeven in Zeeland zet zich doormiddel van subsidies kosteloos in voor het onderwijs. Daarnaast werken ze samen met de Zeeuwse Vacaturebank. Alle vacatures die op de website van Lesgeven in Zeeland staan, worden automatisch doorgeplaatst op https://www.zeeuwsevacaturebank.nl/.