Provinciale Statenverkiezingen
Op 15 maart 2023 vinden de verkiezingen plaats voor Provinciale Staten, tegelijk met die van het waterschap. Op dit moment zitten er, mede door wat afsplitsingen maar liefst zeventien partijen in de Staten, verdeeld over 39 zetels. Voordeel: er is wat te kiezen. Maar wordt het niet onbestuurbaar?
“Ieder mens heeft toch een mening over zijn leven, over zijn omgeving, over wat hij of zij belangrijk vindt voor de toekomst? En als je dan weet dat de overheid veel bepaalt, dan ga je toch stemmen? De overheid is monopolist, die kan dingen voorschrijven, kan iets verbieden of juist aanmoedigen in de samenleving. De kans om daar invloed op uit te oefenen moet je niet links laten liggen. Je haalt je brood bij de bakker of de supermarkt, je koopt je kleding lokaal of juist online. Je kunt daar keuzes in maken. Maar je kunt niet zeggen: ik ga nu naar een andere overheid, want er is maar één overheid. Maar je kunt die overheid wel laten weten wat je ervan vindt. Dat is een enorme kracht, die je kunt uitoefenen door je stem uit te brengen.”
Versplintering
Inmiddels zitten er zeventien partijen in de Staten. Dat zijn er nogal wat. Al die versplintering, dat is toch niet te doen? “Ik zeg altijd: er is wat te kiezen in Zeeland. En voorlopig vind ik het nog bestuurbaar. Vooral ook omdat hier iets in de lucht hangt als ‘we doen het wel een beetje op zijn Zeeuws’. Iedereen kent iedereen. Je weet wat de ander motiveert, dat die ander soms een andere afslag neemt, maar je verliest elkaar niet uit het oog. Dat kan ook niet want we hebben elkaar nodig. En ook al lijkt het soms anders, het overgrote deel van onze besluiten wordt in consensus genomen. We zijn het ook heel vaak wél met elkaar eens, al gaan er soms felle discussies aan vooraf. Maar dat hoort ook bij onze democratie. Je moet ook wel echt van mening kunnen verschillen.”
Koffie met bolus
En de polarisatie? Die lijkt toch steeds meer toe te nemen. “Ik praat daar veel over met mensen. En bijna iedereen vindt het vervelend. Maar je moet het niet veralgemeniseren. Het is niet zo dat er maar twee groepen mensen zijn, de een voor en de ander tegen. Veel verschillende mensen hebben op heel veel verschillende onderwerpen heel verschillende opvattingen. Je ziet mensen dan per onderwerp van groep veranderen, en daar is niets mis mee. En zeker niet op de Zeeuwse schaal. Wat ik al zei: omdat we elkaar kennen, in de ogen kunnen kijken en als het spannend wordt, elkaar opzoeken. Met koffie en een bolus kom je een heel eind.”