Ondermijning en integriteit
Zeeuwse overheden samen tegen ondermijning
Bij ondermijning gebruiken criminelen legale bedrijven en diensten voor hun illegale activiteiten. Criminelen kunnen bijvoorbeeld druk uitoefenen op kwetsbare ondernemers, inwoners, boeren of op politici, bestuurders en ambtenaren, zodat zij gedwongen worden om mee te werken. De Zeeuwse overheden ondertekenden dit jaar de Zeeuwse norm weerbare overheid om zichzelf weerbaarder te maken tegen kwalijke invloeden van buitenaf.
Ondermijning is een vorm van georganiseerde criminaliteit. Han Polman: “Het raakt ons allemaal omdat onze samenleving uit balans raakt wanneer criminelen meer invloed krijgen op het dagelijkse leven of binnen overheden. Normen vervagen en het gevoel van veiligheid en leefbaarheid neemt af.” Criminelen hebben de ‘gewone wereld’ nodig om geld dat ze verdiend hebben uit te kunnen geven. Bijvoorbeeld door het uitbaten van een horecazaak om crimineel vermogen wit te wassen, een bedrijfsruimte waarin ze een drugslag kunnen opzetten of een vals paspoort om buiten het zicht van instanties te blijven. “Het kan dan helpen als een ambtenaar een oogje dichtknijpt wanneer een crimineel een vergunning aanvraagt. Vaak gebeurt het beïnvloeden subtieler: voor wat hoort wat. De crimineel helpt de ambtenaar en vraagt daar een dienst voor terug. Dat kan heel onschuldig beginnen, tot een punt waarop de ambtenaar niet meer kan weigeren.”
Integriteit
Integriteit is een belangrijk aspect van goed bestuur. Het bepaalt mede het vertrouwen van burgers in hun overheid. Integriteit is meer dan een verzameling regels of procedures, het gaat vooral ook over houding en gedrag van politici en bestuurders.
Daarom hebben Provinciale Staten (PS) ook een commissie Integriteit, die onder meer als klankbord dient en adviseert over integriteitsaangelegenheden. Zo stelden PS een aantal jaren geleden na advies van de commissie Integriteit het ‘Protocol vermoedens integriteitsschendingen politieke ambtsdragers provincie Zeeland’ vast. Daarmee kreeg de Provincie ‘spelregels’ over hoe te handelen bij mogelijke integriteitsschendingen, en werd inzichtelijk gemaakt wat men onder welke omstandigheden van elkaar mag verwachten. Begin 2023 verschijnt er een jaarverslag van de commissie Integriteit.
De Zeeuwse overheden ondertekenden dit jaar de Zeeuwse norm weerbare overheid om zichzelf weerbaarder te maken tegen kwalijke invloeden van buitenaf.
“Het raakt ons allemaal omdat onze samenleving uit balans raakt wanneer criminelen meer invloed krijgen.”