HR event workshops 13 juni
Bent u HR-professional? Dan weet u als geen ander dat Zeeland een krappe arbeidsmarkt heeft. Op termijn ontstaan tekorten in alle sectoren en op alle niveaus. Het opvullen van deze vraag is voor individuele werkgevers lastig. Samen bereik je meer. Het Aanvalsteam Arbeidsmarkt, waarin bedrijfsleven, onderwijs en overheid samenwerken, wil tijdens dit event HR-professionals samenbrengen, van elkaar laten leren, trends en ervaringen delen, nadenken over nieuwe manieren van werving en gezamenlijke initiatieven verder versterken en opzetten. Komt u ook? Een overzicht van de workshops die worden gegeven vindt u hier.
Workshop 1: Huisvesting (inter)nationale medewerkers
Drie specialisten vertellen over het (tijdelijk) huisvesten van (inter)nationale seizoensarbeiders, tijdelijke medewerkers en expats in Zeeland. Huisvesting is een nadrukkelijk aandachtspunt voor werkgevers, want een ‘dealbreaker’ bij het werven van nieuwe medewerkers binnen én buiten Europa. Complicerende factor is dat de woonbehoefte sterk verschilt per doelgroep. Seizoenwerkers willen graag goedkoop wonen in een sobere, maar nette en veilige omgeving dicht bij het werk. Medewerkers die langer in Nederland verblijven, zoeken een betaalbare (midden)huurwoning of een koopwoning.
Workshop 2 : Doe jij al aan Arbeidsmarketing?
HRM en Marketing groeien als vakgebieden steeds dichter naar elkaar toe. In een krappe arbeidsmarkt als de huidige, is het belangrijk dat je je eigen organisatie als werkgever goed en actief in de markt zet. Dat je goed weet welk type mensen bij je bedrijf passen (persona’s), waar en hoe je ze kunt bereiken (targetting) en hoe hun (on)bewuste keuzeproces voor een andere baan (kandidaatreis) eruit ziet. Vervolgens is het van belang om te weten waarom ze wel/niet voor jou als werkgever kiezen en waar ze in die reis zijn afgehaakt of juist aangehaakt. Als je dit goed in beeld hebt, kun je als organisatie een goed verhaal ontwikkelen met de juiste content die je offline en online in je arbeidsmarktcommunicatie en werving kunt inzetten. Hiervoor zijn tal van data, marketing- en recruitmentkennis en technieken beschikbaar. Welke allemaal en ze werken, hoort u tijdens deze sessie. Met inspirerende praktijkvoorbeelden en een vleugje theorie.
Workshop 3: Aanpak statushouders
In deze workshop krijgt u een inkijkje in het traject van de inzet van statushouders bij organisaties. U gaat in gesprek met een statushouder en werkgever die samen hun praktijkervaringen delen en u krijgt informatie over hoe u statushouders in uw organisatie kunt inzetten.
Workshop 4: Taalhuis ‘Investeren in Taal’
Wat levert het u op als u investeert in taal op de werkplek? Hoe werkt een goede taalvaardigheid van uw medewerkers door naar uw klanten? We kijken aan de hand van praktijkvoorbeelden naar de werving van werknemers en welke rol taal daarin heeft. Investeren in taal loont!
Workshop 5: 50-plussers op de arbeidsmarkt
Werkzoekenden ouder dan 50 jaar zijn niet flexibel, vaak ziek, kunnen niet mee met de nieuwste ontwikkelingen en zijn duur. Niets is minder waar. Zij hebben een goede balans tussen werk en privé, ze kunnen goed rekenen, zijn bewezen niet vaker ziek dan jongere medewerkers, zijn tot in hun tenen gemotiveerd en vergeet niet hun schat aan kennis en ervaring. Ruim 50% van alle werkzoekenden is 50 jaar of ouder. In deze enorme krappe arbeidsmarkt, laat u deze kans toch niet liggen? In deze sessie leert u over de vele (financiële) voordelen van 50- plussers in uw bedrijf.
Workshop 6: Duurzaam en divers oplossen van personeelstekorten
Moeilijk vervulbare vacatures, een hoog ziekteverzuim of een te hoge werkdruk. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van waar u als HR-professional mee te maken heeft. In een interactieve sessie wordt u meegenomen in hoe u diversiteit en inclusie in uw personeelsbestand kunt inzetten om deze problemen aan te pakken. Wat zijn de aandachtspunten, en vooral wat zijn de voordelen?
Workshop 7: Hybride techniekopleiders; logische kruisbestuiving tussen onderwijs en bedrijfsleven
Maak kennis met het unieke traject waarin vakmensen uit de technische branches worden opgeleid tot hybride techniekopleider in het (v)mbo-onderwijs. Een mooie manier om praktijkkennis uit het bedrijfsleven te integreren in het onderwijs én het tekort aan technische (V)MBO-docenten terug te dringen. Inmiddels worden in Zeeland 15 hybride techniekopleiders opgeleid voor deze rol en gaan we vanaf oktober weer starten met een nieuwe groep enthousiaste kandidaten! De pilot is tot nu toe zeer succesvol gebleken. Zowel kandidaten als scholen zijn enthousiast en er ontstaan mooie wisselwerkingen tussen het bedrijfsleven en het onderwijs. Tijdens deze workshop nemen wij u mee in de mogelijkheden, kansen en uitdagen die het hybride docentschap biedt; voor de branche én voor het onderwijs.
Workshop 8: Leerplatform Hive voor werken aan duurzame inzetbaarheid
Leren, jezelf ontwikkelen en bijblijven kan iets leuks zijn, met HIVE! Ervaar dit zelf tijdens deze sessie. HIVE helpt medewerkers zich te ontwikkelen door te ontdekken waar men wel en niet goed in is en hier ook echt actie in te ondernemen door bijvoorbeeld coaching en trainingen. Na een korte toelichting over wat HIVE is en uit welke onderdelen dit bestaat, gaat u zelf aan de slag met het onderdeel ‘community’, waarbij beleving en fun centraal staan. Naast kennismaken met het platform denkt u tijdens deze sessie zelf bewust na over de huidige positie van uw loopbaan.
Workshop 9: Hoe maken we Zeeland aantrekkelijk voor personeel?
U krijgt inzicht in de cijfers en feiten over de arbeidsmarkt van Zeeland, bijvoorbeeld het aantal vacatures en arbeidsmarktpotentieel. En u hoort wat een bedrijf, groot of klein, op orde zou moeten hebben om een attractieve werkgever te zijn. Discussieer vervolgens mee over diverse thema’s die invloed hebben op het invullen van het grote aantal vacatures in Zeeland.
Workshop 10: duurzame inzetbaarheid maakt jouw organisatie toekomstbestendig
De tijden veranderen. In onze tijd zien we veranderingen door digitalisering, maar ook door hogere eisen van consumenten en burgers. Alles moet sneller, makkelijker en efficiënter. Je baan gaat veranderen. Verander je mee? Of ga je iets anders doen? Deze sessie gaat over ‘duurzame inzetbaarheid’ als bedrijfsvoering en gaat in op onder meer:
- Employability voor medewerkers Bedrijfsvoering (pilot Zeeland)
- Een regionale kans in samenwerking profit en non-profit
- Tips voor ondersteuning van medewerkers in hun (loopbaan)ontwikkeling
Workshop 11: ‘Aan de slag met diversiteit en inclusie’, hoe doe je dat eigenlijk?
Deze sessie is een amuse voor de training die het ADB verzorgt en gaat in op de verschillen tussen diversiteit en inclusie. Waarom wil je als HRM’er en/of manager aan de slag met dit onderwerp? Wat zijn de voordelen en waar zou je wel eens tegenaan kunnen lopen? Hoe zit het met vooroordelen? En de centrale vraag is natuurlijk ‘hoeveel diversiteit kun jij zelf aan?’. Pas als je daar antwoord op kunt geven kun je jouw organisatie helpen om met dit prachtige onderwerp aan de slag te gaan.
Workshop 12: Horeca Interventieklassen
In deze sessie nemen wij u mee in de oorsprong en de realisatie van de interventieklas Horeca bij Orionis Walcheren, een succesvol traject naar werk in de horeca. Daarnaast gaan we de dialoog aan; voor welke branches kunnen wij nog meer interventieklassen of maatwerktrajecten inzetten? Sprekers Pieter Roelse en Martin Weeda maken in hun rol als accountmanager de vertaalslag van de arbeidsmarkt naar Orionis Walcheren. Zij hebben beiden gewerkt aan de commerciële en non-profit kant binnen arbeidsbemiddeling.