Ondernemers bouwen bruggen over eilanden heen
"Het begon allemaal met een berichtje, kunnen we niet iets nuttigs doen? iets waardevols voor ondernemers?"
Online intervisie biedt een uitkomst in deze lastige tijd
Dat het coronavirus ons voor allerlei onbekende uitdagingen stelt is inmiddels geen nieuws meer. Het nieuwe gewoon vraagt om omdenken, anders kijken en op een innovatieve manier omgaan met vraagstukken die wellicht eerst zo gewoon leken. Zodoende benaderde Timmie de Pooter Christine Bender met een berichtje: “Kunnen we niet iets nuttigs doen, iets waardevols voor ondernemers?”. Na wat denkwerk had Christine wel een idee: een online geleide intervisie. Je komt in deze tijd toch moeilijker in contact met anderen. Laat staan dat je als ondernemer je lastigste vraagstukken zomaar voor kunt leggen aan anderen dan je naaste familie.
Maar wat nou als je ondernemers uit verschillende branches in een groep bij elkaar laat komen en ze laat reflecteren op elkaars casuïstiek? Mogelijk leidt dat tot verrassende resultaten, immers: samen bereik je meer dan alleen. De combinatie tussen Timmie en Christine bleek een goede formule: Timmie als verbinder van partijen binnen het Zeeuwse bedrijfsleven en Christine als specialist voor gedragsveranderingen en lef zet haar kennis in als betrouwbare intervisor. Via LinkedIN deelden ze een oproep. Naar aanleiding van verschillende reacties stelden ze een groep samen: Ondernemers4Ondernemers.
Spannend
In beginsel is zo’n sessie best spannend. Er is namelijk aardig wat lef nodig om met je casus op tafel te komen. Daarom staat of valt een intervisie met het gevoel van veiligheid. Online intervisie biedt in die zin een goed uitgangspunt: je kunt het namelijk gewoon doen vanuit je eigen huis of kantoor. Daarbij staat diversiteit binnen de groep voorop. Casuïstiek delen doe je immers minder snel met concullega’s. Daarnaast ontstaan door diversiteit aan perspectief op vraagstukken onverwachte oplossingen: “Het is ontzettend gaaf om te zien hoe andere ondernemers denken; hoe zij komen met oplossingen waar je zelf nog nooit aan had gedacht.”
Door je vast te houden aan de verschillende stappen binnen het intervisieproces (casus voorleggen, vragen stellen, aannames en hypotheses delen) kom je doorgaans tot waardevolle adviezen. Als resultaat op de sessies kwamen reacties als: “wat een eyeopener, dat anderen dezelfde uitdagingen ervaren. Dat we elkaar nu beter begrijpen en elkaar daardoor ook kunnen helpen. Dat heb ik tot nog toe niet op zo’n manier gedeeld. Ik voel me nu minder eenzaam, en heb ook nog eens advies gekregen waar ik echt iets mee kan.”