Hoe overleef je als start-up de Coronacrisis?
Fotografie: Martijn Fincke
Klikwerk: de baan die klikt.
“Na allebei jarenlang in de uitzendbranche werkzaam te zijn geweest, vonden wij dat dingen anders konden. We zagen ruimte in de markt voor ons idee: een brug slaan tussen vraag en aanbod. Er heersen verschillende opvattingen, al dan niet gevoed door de media, over Zeeland. Enerzijds de gedachte ‘er is hier geen werk voor hoger opgeleiden’ en anderzijds ‘bedrijven trekken weg want er is geen hoger opgeleid personeel te vinden’. En dat terwijl er een enorme vraag is op de Zeeuwse arbeidsmarkt naar hoger opgeleiden. Wij zagen daar een rol voor Klikwerk! Een werving en selectiebureau gericht op MBO+, HBO en WO kandidaten. We richten ons specifiek op latent werkzoekenden, young professionals en Zeeuwen die buiten de provincie wonen en werken maar graag terug willen komen.”
"Natuurlijk zijn er, juist ook in Zeeland, sectoren waar nu harde klappen vallen. Ook daar proberen Marieke en Eline hun netwerk in te zetten. Ondernemers die tijdelijk een piek hebben koppelen ze aan bedrijven die momenteel mensen ‘over’ hebben. Zo helpen we elkaar, hier in Zeeland. ‘Zodat we straks, als deze periode achter de rug is, kunnen zeggen, het is ons Zeeuwen samen gelukt, Luctor et Emergo. En daar dragen wij als Klikwerk graag ons steentje aan bij!’
Zelf waren Marieke en Eline overdonderd door een vliegende start; binnen 3 maanden hielpen ze al 5 kandidaten met een nieuwe baan waarbij het klikt. Twee daarvan pendelden elke dag de Provincie uit maar hebben via Klikwerk een nieuwe uitdaging gevonden in Zeeland. Maar een aantal weken geleden kwam daar ineens Covid-19 op de proppen, met bijbehorende economische gevolgen en een kentering in de arbeidsmarkt. Hoe kijken zij, als jonge start-up, in een sector die nu harde klappen krijgt richting de toekomst?
‘Een dag waren we serieus uit het veld geslagen; veel vacatures werden meteen on hold gezet of teruggetrokken. Bedrijven sneden in kosten en besloten de vacatures die openstonden even niet in te vullen. Echter daarna schakelden we door, deze periode van collectieve bezinning, brengt ook kansen met zich mee!’ vertelt Eline. ‘Op grote schaal zijn de meeste werknemers thuis aan het werk, velen vragen zich nu af of ze na deze periode nog in stedelijk gebied willen wonen, dicht op elkaar. Of ze nog wel iedere dag willen pendelen naar hun baan, buiten de provinciegrenzen. Of mensen die zich nu beseffen dat ze niet meer gelukkig worden van de baan die ze nu hebben. Deze gedachten bieden kansen. Kansen voor ons als startende ondernemers, maar ook kansen voor de Provincie Zeeland als aantrekkelijk gebied om te wonen, maar zeker ook om te werken’. Marieke vervolgt: ‘De laatste weken merken we een toename in het aantal kandidaten dat ons benadert die door Covid-19 gaan nadenken zijn over hun toekomst en tot de conclusie zijn gekomen dat ze het anders willen. Daarnaast is de eerste paniek bij veel bedrijven gezakt en kijken ze veelal ook weer vooruit. Ook na Covid-19 zullen bedrijven verder moeten en daarbij zijn goede medewerkers op strategische posities essentieel’.
Zo hebben we middenin de ‘lockdown’ tijd al 2 kandidaten bemiddeld naar een nieuwe baan en er lopen nog meerdere trajecten. Voor ons een teken dat er nog veel vertrouwen en positiviteit is in verschillende sectoren.’