Terugkoppeling: duurzaamheid
Stelling: Duurzame bouwmaterialen moeten in Zeeland de norm én goedkoper worden. Antwoord: De Provincie Zeeland streeft naar een toekomstbestendige en CO2-neutrale woningvoorraad (zie Omgevingsvisie 2021 deel B: https://voor.zeeland.nl/omgevingsvisie/.
De bestaande voorraad aan woningen willen we toekomstbestendig maken. Bij nieuwbouw streven we naar minimaal 50% circulair in 2030. Circulair bouwen betekent het ontwikkelen, gebruiken en hergebruiken van gebouwen, gebieden en infrastructuur, zonder natuurlijke hulpbronnen onnodig uit te putten, de leefomgeving te vervuilen en ecosystemen aan te tasten. Duurzaam bouwen wordt gebruikelijker en goedkoper als:
- we meer circulair gaan bouwen;
- duurzame materialen vaker en in grotere hoeveelheden worden gebruikt.
Stelling: Tiny houses moeten worden gestimuleerd (in de sociale huur). Antwoord: Een tiny house is zeer kleine huisvesting met een kleine ecologische voetafdruk, vaak in een groene omgeving. Het is een woonvorm die we als Provincie niet specifiek stimuleren. Flexwonen daarentegen wél. Een vorm van flexwonen is een verplaatsbare woning. Deze zijn er in verschillende soorten en maten, voor eenpersoonshuishoudens en voor hele gezinnen. Tiny houses vallen daar ook onder, op voorwaarde dat ze tijdelijk (maximaal 15 jaar) op een bepaalde locatie staan. Of als de bewoner daar met een tijdelijk huurcontract woont. De Provincie geeft al subsidie aan innovatieve flexwoonprojecten in Zeeland. Zo heeft de gemeente Schouwen-Duiveland subsidie gekregen voor de tiny houses in Renesse. Ook betalen we begeleiding voor gemeenten die met flexwonen aan de slag willen. Toch is het nog lastig om woningcorporaties enthousiast te krijgen voor flexwonen. Het is nieuw en spannend. En als ze de woningen weer moeten verplaatsen, zien ze financiële en logistieke uitdagingen. Het Rijk heeft nu een fysieke en financiële herplaatsingsregeling aangekondigd. Hopelijk trekt deze regeling woningcorporaties over de streep om met flexwonen aan de slag te gaan. In de Zeeuwse Woondeal hebben we opgenomen dat we de komende tien jaar 800 flexwoningen willen realiseren.
Stelling: Lokale overheden moeten jongeren steunen bij het verduurzamen van woningen (bijv. duurzame opknapleningen of - subsidies). Antwoord: Vanuit het Rijk zijn er verschillende subsidies die woningeigenaren kunnen aanvragen nadat ze verduurzamingsmaatregelen hebben genomen. Voorbeelden zijn: ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) en de energiebespaarlening. De dertien Zeeuwse gemeenten zijn aangesloten bij het Duurzaam Bouwloket. Inwoners kunnen hier advies krijgen en vragen stellen over verduurzaming en subsidiemogelijkheden. Jongeren starten vaak in een huurhuis of studentenhuis. Hier is de woningcorporatie of particuliere verhuurder verantwoordelijk voor verduurzaming van de woning. Zeeuwse woningcorporaties hebben al stappen gezet, omdat hun woningvoorraad gemiddeld op energielabel B moet zijn sinds 2021. Dit is voor een groot deel gelukt. Aandachtspunt is particuliere verhuurders stimuleren om hun woningen te verduurzamen. Het Rijk heeft een subsidiebedrag van 120 miljoen tot 2025 beschikbaar gesteld voor verduurzaming van woningen van particuliere verhuurders (de SVOH). Vanaf 2030 mogen corporaties en particuliere verhuurders geen woningen meer verhuren met een energielabel E, F of G.
Stelling: Er moet voor iedereen meer circulair en modulair gebouwd worden.
Antwoord: Om sneller meer betaalbare woningen te kunnen bouwen, worden modulair en prefab bouwen steeds vaker gebruikt. Deze bouwmethoden hebben als voordeel dat er minder stikstofuitstoot op de bouwlocaties plaatsvindt. Voorbeelden van prefab en modulair bouwen in Zeeland zijn onder andere flexwoningen. Deze worden in tal van Zeeuwse gemeenten gerealiseerd. Daarnaast zijn er ook verschillende bouwprojecten van woningcorporaties. De Provincie Zeeland ondersteunt en stimuleert de realisatie van flexwoonprojecten.
Ook circulair bouwen neemt toe. Minder grondstoffen zijn nodig, wat weer leidt tot minder CO2 uitstoot. Je kan circulair bouwen gebruiken bij nieuwbouw, maar ook bij renovatie van bestaande gebouwen. Het Kennis- & Innovatienetwerk Circulair Bouwen stimuleert en organiseert kennisuitwisseling en -ontwikkeling. Dit doet het door vraag en aanbod op het vlak van circulair bouwen in Zeeland bij elkaar te brengen. De netwerkpartners delen kennis en ervaring van al gerealiseerde projecten. Dit om zoveel mogelijk partijen in de bouwketen vertrouwd te maken met circulair bouwen, zodat het langzaam maar zeker dagelijkse praktijk wordt.
De Provincie Zeeland draagt inhoudelijk en financieel bij aan het K&I netwerk en andere circulaire bouwprojecten. Als Provincie streven we naar een verdere toename van circulaire bouw. Onder andere bij de verduurzaming en uitbreiding van de Zeeuwse woningvoorraad. Duurzaam en milieubewust bouwen is daarom een van de doelen die de Provincie heeft vastgesteld in de Omgevingsvisie 2021. Ook hebben gemeenten en de Provincie hun handtekening gezet onder ‘het grondstoffenakkoord’ uit 2016. Hierin staat dat het gebruik van grondstoffen in 2030 daalt met 50%. We doen dit door aan de slag te gaan met circulair bouwen en hier zoveel mogelijk van te leren.