Terugkoppeling: regelgeving
Stelling: De Provincie Zeeland moet de huizenbouw in Zeeland aanjagen en versnellen.
Antwoord: In 2021 hebben de Provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten samen de Zeeuwse Woonagenda opgesteld. Het doel van die woonagenda is een voorraad van woningen die toekomstbestendig is en daarnaast 100% aansluit bij de vraag. Om die doelstelling te bereiken pakken we meerdere opgaven aan:
- De bestaande woningvoorraad toekomstbestendig maken. Bijvoorbeeld woningen verduurzamen door ze energiezuiniger en levensloopbestendig te maken.
- Juiste nieuwbouwwoningen creëren: focus op kwaliteit en locatie. De juiste woningen op de juiste plekken toevoegen aan de bestaande voorraad.
Naast de Zeeuwse Woonagenda is er sinds begin 2023 ook een Zeeuwse Woondeal. Die Woondeal is een uitwerking van de woningbouwplannen van de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. In de Woondeal maken overheden, woningcorporaties en andere betrokken organisaties afspraken over hoeveel nieuwe woningen we in Zeeuwse regio’s gaan bouwen. De afspraak is om tot en met 2030 16.500 woningen te bouwen. De Provincie Zeeland heeft een stimulerende, verbindende en regisserende rol bij de Woonagenda en de Woondeal. De Provincie is dus actief in het aanjagen en versnellen van de huizenbouw in Zeeland. Voor meer info zie: https://www.zeeland.nl/ruimte/wonen
Stelling: Wie een huis in Zeeland koopt, moet er ook in wonen!
Antwoord: Goed dat hier aandacht voor wordt gevraagd. Een woning gebruiken als tweede verblijf (zoals in het weekend), noemen we ook wel ‘deeltijdwonen’. Die woning duiden we aan als ‘tweede woning’. Dit vindt in heel Zeeland plaats, maar vooral aan de kust. Er is een toename van mensen die een tweede woning bezitten. Niet alleen in kustgemeenten, maar ook in andere Zeeuwse gemeenten. Dit kan zorgen voor verdringing op de woningmarkt, omdat starters moeten concurreren met tweede woningzoekers.
Daarnaast kan dit zorgen voor leefbaarheidsproblemen, omdat deze woningen een groot deel van het jaar niet worden bewoond. Om te voorkomen dat deze problemen ontstaan, kunnen gemeenten een beroep doen op de Huisvestingswet (Hvw). Deze wet biedt gemeenten onder andere de mogelijkheid om toeristische verhuur van woonruimte te voorkomen of te beperken. De Hvw bevat sinds kort ook een ‘zelfbewoningsplicht’. Dit is een verbod op verhuur van nieuw aangekochte koopwoningen. De Provincie Zeeland heeft hier geen primaire rol in. Ze is wel bereid om te signaleren, te faciliteren en te informeren op het gebied van regulering en handhaving.
1
Stelling: De Provincie Zeeland moet jongeren steunen bij de financiering van hun eerste woning.
Antwoord: Jongeren hebben het als starter moeilijk op de woningmarkt. Zij moeten namelijk concurreren met doorstromers die overwaarde meenemen. Het is mogelijk om via een starterslening jongeren extra te laten lenen, zodat zij beter in staat zijn om een (duurdere) koopwoning te kopen. Enkele Zeeuwse gemeenten leveren startersleningen via de Stichting Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn). De Provincie Zeeland heeft jaren geleden besloten zelf geen geld beschikbaar te stellen voor startersleningen.
Dit heeft twee redenen:
1. Het zorgt ervoor dat er nog meer geld op de woningmarkt komt door het verhogen van de hypotheekschulden van jongeren. Hierdoor stijgen prijzen van woningen verder.
2. Het kost relatief veel geld voor een klein effect. Investeren in de doorstroming op de woningmarkt en betaalbare woningen bijbouwen, is effectiever.
De Provincie zet in op het verbeteren van de dynamiek en betaalbaarheid van de woningvoorraad.
1