Terugkoppeling: leefomgeving
Stelling: Het taboe op hoogbouw in Zeeland moet verdwijnen, vooral in en rond de steden. Antwoord: Er ligt een taboe op hoogbouw door het verband met naoorlogse woontorens en galerijflats. Toch zorgen hoogbouw en verdichting ook voor allerlei ruimtelijke voordelen:
- Meer plaats voor lokale voorzieningen zoals winkels/scholen/parken
- Openbaar- en langzaam vervoer
- Levendigheid
- Economische dynamiek op straat
- Duurzaamheid
Bovendien zijn er in de praktijk ook goede voorbeelden van hoogbouw die zorgen voor aantrekkelijke woonomgevingen. Het is dan ook belangrijk om verdichting en waar nodig hoogbouw te stimuleren op plekken waar dit in ruimtelijk opzicht logisch en gewenst is. Een goed stedenbouwkundig ontwerp is belangrijk. Hierbij moeten een aantrekkelijke openbare ruimte en ruimtelijke samenhang centraal staan. En niet zozeer het gebouw als bouwkundig landmark/symbool.
Stelling: Bouwen voor ouderen is noodzakelijk voor genoeg doorstroming.
Antwoord: Dit is een van de beleidspunten van de Provincie. Door de vergrijzing neemt het aantal oudere, vaak alleenstaande huishoudens toe. En daarmee ook de behoefte aan nultredenwoningen. Deze woningen zijn geschikt om in te blijven wonen, ondanks mobiliteitsbeperkingen die vaak optreden bij ouderdom. Onderzoek toont aan dat een verhuizing naar een levensloopgeschikte nultredenwoning zorgt voor een verhuisketen van 3 tot 5 verhuizingen. Dit heeft als voordeel dat de woonwensen en -behoeften van 3 tot 5 huishoudens kunnen worden vervuld.
Daarnaast komt er aan het eind van de verhuisketen een woning op de markt beschikbaar voor een starter. Het is dus belangrijk dat oudere huishoudens verhuizen naar een geschikte woning. In de praktijk is dit niet eenvoudig. De huidige woning bevalt vaak nog goed. Daarnaast willen ze niet weg uit de eigen sociale omgeving. Verleiden kan daarom vaak alleen als niet alleen de woning aantrekkelijk is, maar ook de locatie dichtbij voorzieningen in een dorp of wijk.
Stelling: Benut de kansen voor meer groen bij, op en naast woningen. Antwoord: Goed dat hier aandacht voor wordt gevraagd. Groen op en rond woningen is om verschillende redenen belangrijk:
- het leefklimaat gaat er op vooruit
- de biodiversiteit neemt toe
- bewoners worden er gelukkiger van
Het kost soms wat meer, maar het levert dus allerlei voordelen op. Verschillende partijen moeten kansen oppakken voor meer groen. De belangrijkste zijn: bewoners, huiseigenaren, bouwbedrijven en gemeenten die over de openbare ruimte gaan. In de klimaatadaptatiestrategie Zeeland (KasZ) staan acties voor al deze partijen om die kansen te benutten. De Provincie is er vooral om daarbij te stimuleren en te helpen met bijvoorbeeld beleid, kennis, voorlichting of subsidies. Nieuw landelijk beleid gaat er ook voor zorgen dat kansen voor meer groen worden benut. Zo is er een ‘Wet natuurbescherming’ en een nieuwe ‘Maatlat groene gebouwde omgeving’. Een grote kans is daarnaast de Zeeuwse Woondeal. In de woondeal maken overheden, woningcorporaties en andere betrokken organisaties afspraken over hoeveel nieuwe woningen we in Zeeuwse regio's gaan bouwen. De woondeal is er sinds 2023. De Provincie streeft ernaar dat die woningen ook genoeg groen op en om de gebouwen krijgen.
Stelling: Er moeten locaties komen voor geclusterde woonvormen waar jonge mensen en ouderen samenwonen. Antwoord: Goed dat jullie dit stimuleren. Want als diverse doelgroepen samenwonen, biedt dit mogelijkheden om elkaar te helpen.
Hoe de geclusterde woonvormen eruit komen te zien, zal per regio gezamenlijk worden bepaald door de betrokken overheden, corporaties en zorgkantoren.
Stelling: Uitbreiding van de universiteit en het openbaar vervoer in Zeeland is noodzakelijk om jongeren in Zeeland te houden. Antwoord: Goed dat jullie oproepen tot actie. Vanuit Campus Zeeland werken we hard aan de uitbreiding van de universiteit. Dit doen we onder meer door de uitbreiding van UCR opleidingen, zoals UCR Engineering. Ook door de komst van het Delta Climate Center. Hierdoor worden de universiteiten van Utrecht, Wageningen en Gent verbonden met onderwijs- en onderzoeksprogramma’s in Zeeland. Campus Zeeland is een samenwerkingsverband van bedrijven, kennis- en onderzoeksinstellingen en overheden in Zeeland. Zij bundelen de krachten om te zorgen voor een sterke koppeling tussen onderwijs en bedrijfsleven. Het hele programma van Campus Zeeland heeft bovendien als doel om de Zeeuwse economie en leefbaarheid te versterken. Om jongeren te binden aan het Zeeuwse onderwijs en daarmee aan de Zeeuwse arbeidsmarkt. Ambitie is om het komende jaar met partijen rond de tafel te gaan om het gebied Middelburg – Vlissingen (van Markt Middelburg t/m Kenniswerf in Vlissingen) te gaan ontwikkelen als aantrekkelijk gebied waar studenten/docenten kunnen wonen, leven en werken.
Daarnaast heeft de bereikbaarheid van scholen en onderwijsinstellingen zeker onze aandacht. De huidige busregeling, ook wel de busconcessie genoemd, bevat bepaalde bereikbaarheidseisen die Connexxion moet nastreven. Ook bij voorbereiding van de nieuwe busconcessie (na 2024) heeft dit onze prioriteit. Jongeren/scholieren zijn de grootste groep reizigers in het Zeeuwse openbaar vervoer. Des te belangrijker om het vervoerssysteem in te richten naar de behoefte van deze doelgroep. Zeeuwse gemeenten en de Provincie Zeeland hebben daarom een gezamenlijk plan gemaakt voor 2025 en verder. Dit plan noemen we de Regionale Mobiliteitsstrategie. Hierin staat onder andere de realisatie van schoolmobiliteitshubs.