Transitie naar een duurzame en klimaatneutrale economie
De transitie naar een duurzame en klimaatneutrale economie is het derde inhoudelijke speerpunt, gekoppeld aan de bouwsteen Circulaire Economie van de Zeeuwse Omgevingsvisie.
Het verduurzamen van de industrie, maar ook het pakken van kansen door middel van vernieuwing en verduurzaming in bijvoorbeeld de logistieke, landbouw- en de recreatieve sector, is van groot belang voor het economisch perspectief van Zeeland op de (middel)lange termijn.
Circulair en Biobased Economie
Economische groei en verduurzaming zijn belangrijke maatschappelijke opgaven. Het is de uitdaging om onze productie, consumptie en levenswijze toekomstbestendig maken, zodat people, planet en profit zich in balans kunnen ontwikkelen. De omschakeling naar een circulaire economie is daarmee een mondiale opgave, die van invloed is op alle economische sectoren.
De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn op het gebied van circulaire economie vertaald naar kansen voor de Zeeuwse sectoren. Het gaat om het sluiten van kringlopen, bij voorkeur op regionale schaal, in combinatie met het behoud van waarde van materialen en het stimuleren van circulariteit in de keten. Om een aantrekkelijke vestigingslocatie te blijven, moeten deze stappen ook in Zeeland worden gemaakt. In de Omgevingsvisie zijn de volgende acties op het gebied van circulaire economie omschreven: • realiseren van circulaire verdienmodellen • omschakelen naar hernieuwbare (Biobased) grondstoffen • verbeteren van hergebruik van grondstoffen
Practice what you preach
Onze ambitie is om als grote regionale speler zelf het goede voorbeeld te geven; denk bijvoorbeeld aan duurzaam inkopen, aanbesteden en werkgeverschap. Onze afdeling inkoop en aanbesteding is actief in het aanmoedigen van de circulaire en Biobased economie, door de Zeeuwse markt uit te dagen om met circulaire en Biobased producten te komen. Een voorbeeld uit de praktijk is het Biobased asfalt, dat is ontwikkeld in samenwerking met het Zeeuwse bedrijf H4A.
Een ander voorbeeld zijn de borden en het bestek in de kantine van Provincie Zeeland, die honderd procent circulair en Biobased zijn geproduceerd en die na gebruik worden gecomposteerd in een eigen composteermachine. De compost wordt gebruikt in de tuinen van de Abdij. Een ander voorbeeld is het gebruiken van de CO2-prestatieladder (Rijksoverheid, 2021) bij aanbestedingen in de grond- weg- en waterbouw. Daarnaast organiseert en onderhoudt Provincie Zeeland relevante netwerken. We werken bijvoorbeeld via de stichting Circular Biobased Delta samen met de provincie Noord-Brabant. De stichting voert in opdracht van de provincies, bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen inhoudelijke programma’s uit en initieert en ondersteunt concrete projecten. De transitie naar een duurzame en klimaatneutrale economie is het derde inhoudelijke speerpunt, gekoppeld aan de bouwsteen Circulaire Economie van de Zeeuwse Omgevingsvisie. Het verduurzamen van de industrie, maar ook het pakken van kansen door middel van vernieuwing en verduurzaming in bijvoorbeeld de logistieke, landbouw- en de recreatieve sector, is van groot belang voor het economisch perspectief van Zeeland op de (middel)lange termijn.
Smart Delta Resources
In Zeeland zijn er kansen in verschillende sectoren, zoals in de (wegen)bouw, toeristische sector, industrie/maintenance, agrofood / landbouw en het versterken en uitbouwen van de voorbeeldwerking van de Provincie op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Op het gebied van havens en bedrijven zetten we in op een klimaatneutrale economie waarbij de doelstellingen van Smart Delta Resources en Ambitie Duurzame Havens 2030 centraal staan.