Innovatie, valorisatie en ontwikkelkracht
Innovatie, valorisatie en ontwikkelkracht is het tweede inhoudelijke speerpunt. Het is belangrijk dat bedrijven vernieuwen om concurrerend te blijven. Voor innovatie zijn kennis, technologische infrastructuur en middelen om te kunnen investeren noodzakelijk. We ondersteunen bedrijven met deze randvoorwaarden.
Onder meer door de Kennis- en Innovatienetwerken die vanuit Campus Zeeland in Zeeuwse economische sectoren opgezet en ondersteund worden. Daarbij maken we vanuit dit speerpunt de koppeling met de bouwstenen havens & bedrijven, landbouw, visserij en recreatie & toerisme uit de Zeeuwse Omgevingsvisie.
Onder dit speerpunt vallen de volgende uitvoeringsparagrafen:
• Innovatie & MKB-samenwerking • Vrijetijdseconomie • Havens, Logistiek en Maintenance • Visserij, Aquacultuur en Food
Innovatie & MKB samenwerking
We hechten groot belang aan het Zeeuwse MKB. Dit wordt onderschreven in de Strategische Agenda van de Economic Board Zeeland. Kenmerkend voor Zeeland is het breed ontwikkelde MKB als motor van de Zeeuwse economie, met een groot economisch potentieel en maatschappelijk belang.
We verbeteren het klimaat voor starters enerzijds door bij broedplaats en ‘innovation hub’ Dockwize faciliteiten in te richten om (startende) bedrijven te helpen. Ook schenken we aandacht aan valorisatie voor het MKB, door ruimte te bieden voor het vestigen van ontwikkel-, test- en demofaciliteiten. Zoals bijvoorbeeld KAAP op de Kenniswerf in Vlissingen. Deze faciliteit is ook een belangrijk onderdeel van het Delta Kenniscentrum i.o.
Vrijetijdseconomie
Zeeland en toerisme zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al sinds de 19e eeuw komen gasten naar onze provincie om te genieten van al het moois wat er te vinden is. Inmiddels geven gasten jaarlijks bijna 2 miljard euro uit in Zeeland. Daarmee is het een belangrijke sector voor de Zeeuwse economie én voor de Zeeuwse samenleving.
Alle voorspellingen laten zien dat de komende jaren het aantal nationale en internationale verblijfstoeristen aan de Nederlandse kust nog verder zal toenemen. Een belangrijke vraag is dan ook hoe Zeeland slim kan omgaan met deze groei. Deze groei komt samen met vele andere uitdagingen en transities op de vrijetijdssector af. Deze bieden aanknopingspunten voor het ontwikkelen van een waardevolle vrijetijdssector. In een Zeeuws brede actieagenda Bestemming Zeeland 2030 definiëren we met gemeenten, ondernemers en overige stakeholders de acties om deze doelen te bereiken.
Havens, logistiek en maintenance
De Zeeuwse zeehavens zijn een belangrijke economische motor met vele grote en middelgrote industriële en logistieke bedrijven. In het North Sea Port-district zijn circa 100.000 mensen actief. Goederen komen binnen over het water, het spoor, de weg of via buisleidingen. Ze worden tijdelijk opgeslagen of bewerkt en vervolgens doorgezonden naar een klant. Het is een complex proces, waarin alles draait om een vlotte en efficiënte afhandeling.
Visserij, Aquacultuur en Food
Zeeland staat van oudsher bekend om de voedselproductie op het land en in de zee. Tegenwoordig is ook de hoogwaardige verwerking en distributie van voedingsmiddelen een kenmerk van Zeeland. De foodsector verandert en moet zich steeds aanpassen aan ruimtelijke, ecologische, sociale en economische ontwikkelingen. Met dit programma zetten we in op het versterken van de concurrentiepositie binnen de sectoren landbouw, visserij en aquacultuur. Die ondersteunen we onder andere door de financiering van (haalbaarheids-)onderzoeken, innovatieve ontwikkelingen en activiteiten die kunnen leiden tot een hogere toegevoegde waarde. Daarnaast steunen we de netwerkorganisaties Zeker Zeeuws en Food Delta Zeeland in hun werkzaamheden.