Inleiding
Leeswijzer
Dit is de digitale versie van het Economisch Uitvoeringsprogramma 2022-2027. Het Economisch Uitvoeringsprogramma 2022-2027 omschrijft de activiteiten voor de komende zes jaar van Provincie Zeeland van het programma Regionale Economie.
De Zeeuwse economie steunt op verschillende pijlers: sterke havens, een veelzijdige toeristisch-recreatieve sector, gevarieerde detailhandel, een traditioneel sterke en innovatieve landbouw en visserij en een stevige industrie. Een kerntaak van Provincie Zeeland is het stimuleren van de regionale economie wat als hoofddoel bijdraagt aan welvaart en welzijn. Vanuit deze kerntaak zijn vier Zeeuwse economische speerpunten geformuleerd, die centraal staan in dit Economisch Uitvoeringsprogramma:
• Europa, Rijk en Regio • Vestigingsklimaat, talent en kennis • Innovatie, valorisatie en ontwikkelkracht • Transitie naar een duurzame en klimaatneutrale economie
Voor een specifiekere omschrijving van het programma kunt u de printversie van het programma raadplegen. Deze vindt u hieronder. Voor vragen vindt u onze contactgegevens in de colofon.
De Zeeuwse Omgevingsvisie
Dit programma bouwt voort op de geformuleerde doelen en acties van de Zeeuwse Omgevingsvisie en is de opvolger van de Economische Agenda 2017-2021. In de Zeeuwse Omgevingsvisie zijn deze doelen en acties per thema (bouwstenen genoemd) gespecificeerd. De Omgevingsvisie gaat over uiteenlopende onderwerpen: van monumenten tot grote projecten, van havens tot leefbaarheid, van mobiliteit tot voorzieningen en van de aanpassing op het klimaat tot aan het beleid rond woningen. Belangrijke leidraad voor de Zeeuwse Omgevingsvisie is de Nationale Omgevingsvisie (Ministerie van BZK, 2020), kortweg NOVI. In de Zeeuwse Omgevingsvisie staan vier maatschappelijke uitdagingen centraal, die de ambitie voor 2050 weergeven. • Uitstekend wonen en leven in Zeeland • Balans in de grotere wateren en het landelijke gebied • Een duurzame en innovatieve economie • Klimaatbestendig en CO2-neutraal Zeeland
Brede welvaart en Sustainable Development Goals
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) definieert ‘brede welvaart’ als onze huidige kwaliteit van leven en de mate waarin deze ten koste gaat van generaties na ons of mensen uit andere delen van de wereld. Tal van aspecten die de kwaliteit van leven bepalen, worden meer dan voorheen in besluitvormingsprocedures betrokken. Zo ook in de Zeeuwse Omgevingsvisie, die het brede beleidskader van Provincie Zeeland is. De indicatoren voor brede welvaart zijn de 17 ‘Sustainable Development Goals’ (hierna SDG’s genoemd) van de Verenigde Naties welke in 2015 door 170 landen zijn ondertekend, waaronder Nederland. De SDG’s omschrijven ook de versterkende factoren voor economische groei. Bijvoorbeeld sociale doelen, zoals cultuur en een beter milieu, welke (indirect) bijdraagt aan economische groei. Vanuit dit Economisch Uitvoeringsprogramma duiden we dit door de activiteiten te koppelen aan de SDG’s.