Samenwerking
Samenwerken en versterken van zowel het projectopbouwend vermogen als de uitvoeringskracht zijn belangrijke randvoorwaarden om de lat voor de Zeeuwse ontwikkeling hoog te leggen en ambities waar te maken. Provincie Zeeland werkt samen met verschillende instellingen en organisaties, die een rol spelen bij de uitvoering van het provinciaal economisch beleid en die daarmee onderdeel uitmaken van de economische basisinfrastructuur van Zeeland.
Campus Zeeland
Campus Zeeland heeft zich georganiseerd als netwerkorganisatie in het model van de quadrupel helix: een combinatie van kennisinstellingen, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties, waar Provincie Zeeland onderdeel van is. Provincie Zeeland is ook subsidieverstrekker voor verschillende instellingen binnen Campus Zeeland. Campus Zeeland bundelt de krachten om te zorgen voor een sterke koppeling tussen onderwijs, onderzoek, kennis en de economische en maatschappelijke opgaven. Dit moet de innovatiekracht van Zeeland vergroten en zorgen voor een toekomstbestendige economie, waarin jonge, goedopgeleide mensen het bedrijfsleven versterken.
Dockwize
Dockwize is de ‘innovation hub’ van Zeeland. Met gerichte programma’s is Dockwize een broedplaats voor ideeën, waar start-ups een succesvol begin kunnen maken, waar onderwijs en bedrijfsleven samenkomen, innovatief en creatief ondernemerschap wordt aangejaagd en jonge bedrijven worden klaargestoomd voor de toekomst. Hiermee draagt Dockwize bij aan de structurele economische ontwikkeling van Zeeland. Daarnaast faciliteert Dockwize, samen met Impuls Zeeland, Campus Zeeland en de Kennis- en Innovatienetwerken, het innovatiepunt ‘KAAP’ op de Kenniswerf in Vlissingen.
Impuls Zeeland
NV Economische Impuls Zeeland (Impuls Zeeland) is de Zeeuwse Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM). De Provincie Zeeland is de belangrijkste aandeelhouder én subsidiënt van Impuls Zeeland (jaarlijkse integrale kostensubsidie). De activiteiten van Impuls Zeeland sluiten aan bij de beleidsdoelstellingen van Provincie Zeeland. Impuls Zeeland wordt verder gefinancierd door de Zeeuwse gemeenten, het Rijk en bedrijven. Ze is een belangrijke partner voor Provincie Zeeland, omdat Impuls Zeeland een deel van het provinciaal economisch beleid uitvoert en ontwikkelt.
Ondernemend Zeeland
Nauw contact met ondernemers is erg belangrijk. We ontmoeten, delen kennis en halen kennis op. Ook in de komende jaren zetten we dit contact voort door werkbezoeken aan individuele bedrijven, ondernemersverenigingen en het bijwonen en organiseren van relevante symposia en netwerkbijeenkomsten. Ook heeft er een sessie plaatsgevonden met verschillende ondernemers, waarbij gedeputeerde De Bat in gesprek is gegaan over de onderwerpen in dit programma. Ook zijn er in aanloop naar dit programma vier Zeeuwse ondernemers geïnterviewd. Deze interviews vindt u door middel van onderstaande button.
Aanvalsteam Arbeidsmarkt
Aanvalsteam Arbeidsmarkt is een samenwerkingsverband vanuit triple helix. Het Aanvalsteam Arbeidsmarkt bestaat uit Zeeuwse bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden. Ook Provincie Zeeland maakt hier onderdeel van uit. Het team vormt één centraal punt waar initiatiefnemers terechtkunnen voor vragen of initiatieven. De vraag vanuit het bedrijfsleven staat hierbij centraal. Het team zet zich in om initiatieven te verbinden, aan te jagen en te ondersteunen voor optimale samenwerking. Dit met het doel om een toekomstbestendige arbeidsmarkt te kunnen realiseren.
Economic Board Zeeland
De Economic Board Zeeland (EBZld) geeft gevraagd en ongevraagd advies aan Provincie Zeeland vanuit een triple helix samenwerking. De EBZld brengt bedrijven, economische clusters, kennisinstellingen, beroepsonderwijs en overheden (gemeenten, provincie en het Rijk) bij elkaar. Op deze manier wordt kennis gebundeld, bestuurskracht versterkt en worden netwerken verbonden.
North Sea Port
Provincie Zeeland is betrokken als een van de publieke aandeelhouders bij North Sea Port. Ook werkt Provincie Zeeland samen met vereniging Portiz, die de belangen behartigt van de Zeeuwse haven-gebonden bedrijven. De grensoverschrijdende haven North Sea Port is ontstaan uit de fusie van het Nederlandse Zeeland Seaports (Vlissingen en Terneuzen) en het Vlaams/ Belgische Havenbedrijf Gent. North Sea Port heeft als doel het havengebied te beheren, exploiteren en ontwikkelen. Daarvoor wil North Sea Port op korte en lange termijn de positie van het haven- en industriecomplex in het gebied versterken, zowel in nationaal als internationaal perspectief.
VNO-NCW Brabant Zeeland
VNO-NCW Brabant Zeeland is het ondernemersnetwerk van Brabant en Zeeland. VNO-NCW maakt zich sterk voor een zo aantrekkelijk mogelijk ondernemersklimaat voor bedrijven in het algemeen en voor zijn leden in het bijzonder. Daarbij staat een duurzame ontwikkeling van de samenleving in economische, sociale en ecologische zin centraal. Provincie Zeeland werkt samen met VNO-NCW en informeert elkaar.
SER Zeeland
De Sociaal-economische Raad (SER) Zeeland geeft gevraagd en uit eigen beweging advies aan Provincie Zeeland. SER Zeeland is een adviesorgaan waarin ondernemers, werknemers en onafhankelijke deskundigen samenwerken, om tot overeenstemming te komen over sociaaleconomische onderwerpen.
Overleg Zeeuwse Overheden
Zeeuwse overheden werken sinds 2019 samen via het platform Overleg Zeeuwse Overheden (OZO). Het platform draagt bij aan een overzichtelijkere en betere samenwerking tussen de gemeenten, provincie en Waterschap Scheldestromen.
Het OZO biedt een basis voor de bundeling van Zeeuwse krachten rond regionale opgaven en lobbythema’s. Dit blijkt uit het evaluatierapport ‘Zeeuwse samenwerking naar vlieghoogte’ (Maanen, 2021). In het OZO stemmen de Zeeuwse overheden de gezamenlijke lobbyagenda af met de maatschappelijke stakeholders in Zeeland, om daarmee de Zeeuwse belangen in Den Haag en Europa voor het voetlicht te brengen.
EN Zuid
Economisch Netwerk Zuid-Nederland (EN-Zuid) is een strategisch samenwerkingsverband van acht triple helix regio’s en de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Het samenwerkingsverband wil missie-gedreven innovaties uitwerken tot economisch kansrijke projecten. Dat gebeurt met hulp van krachtige interregionale verbindingen en een optimale regionale innovatiestrategie (RIS-3) van Zuid-Nederland in Europees verband.
Zeeuwse Milieu Federatie
De ZMf is onderdeel van het landelijke netwerk van natuur- en milieufederaties. De ZMf richt zich op drie pijlers: een duurzame samenleving, een gezonde leefomgeving en veerkrachtige ecosystemen. Met de ZMf worden jaarlijks concrete afspraken gemaakt over de taken die de federatie uitvoert.
Provincie Zeeland zorgt vervolgens voor (mede-) financiering door een integrale kostensubsidie. De activiteiten vanuit deze subsidie sluiten aan bij de beleidsdoelstellingen van Provincie Zeeland.