Provinciale Statenverkiezingen 2023
Stemmen voor Provinciale Staten op 15 maart
Interview RTL-nieuws op 14 maart
In maart waren de Provinciale Statenverkiezingen. Een feest van de democratie, worden verkiezingen vaak genoemd. En volgens commissaris Han Polman zijn ze dat ook, en moet daar niet te licht over worden gedacht.
“We weten dat stemrecht niet vanzelfsprekend is. Dat zien we in veel landen in de wereld, de laatste jaren ook in landen dichter bij huis. Alleen daarom al zie ik het als een voorrecht dat we in Nederland eens in de vier jaar mogen stemmen. En eigenlijk natuurlijk veel vaker: we mogen stemmen voor de gemeenteraad, het waterschap, provinciaal, landelijk en Europees. In Nederland hebben we de vrijheid om ons verkiesbaar te stellen of om een partij op te richten. Dat vinden wij allemaal heel gewoon, maar het is echt een recht om te koesteren. Een democratie moet je onderhouden.”
Snel overeenstemming
De BoerBurgerBeweging (BBB) werd als nieuwe politieke partij – net als in alle andere provincies – direct de grootste in Zeeland. En dus mocht de BBB het voortouw nemen bij de coalitieonderhandelingen. “De gekozen partijen gaan met elkaar op zoek naar de gemene deler. Wat is belangrijk voor Zeeland en de Zeeuwen? En waarom willen we bepaalde zaken voor Zeeland? Ik ben blij dat we in Zeeland snel die overeenstemming hebben gevonden, en dat het nieuwe college van BBB, SGP, CDA en VVD snel aan de slag kon.”
Stevige discussies
Nu is het natuurlijk zo dat bij het nemen van besluiten de meningen kunnen verschillen. “Je ziet dat partijen het over de meeste onderwerpen wel eens worden, zij het soms na stevige discussies. Maar er zijn ook onderwerpen waarover ze het niet eens worden. Dat die vrijheid om van mening te verschillen er is, en dat in de besluitvorming niet slechts de meerderheid bepaalt maar ook rekening wordt gehouden met de minderheid, dat is de kracht van onze democratie. ”
15 maart: uitslagenavond
16 juni: presentatie coalitieakkoord
Landelijke verkiezingen
Op 22 november ging Nederland naar de stembus. Na het tellen van de stemmen bleek de PVV veruit de grootste. Op het moment van schrijven zijn de gesprekken gaande om te komen tot een nieuw kabinet. Hoe kijkt de commissaris tegen de verkiezingsuitslag aan? “Hoe je het ook wendt of keert, is de uitslag een behoorlijk signaal dat het anders moet. Mensen zijn ontevreden over hoe het de afgelopen jaren is gegaan. Het is de laatste kabinetten in de ogen van veel mensen blijkbaar niet gelukt de grote maatschappelijke problemen adequaat en resultaatgericht aan te pakken. Ik hoop dat men in Den Haag leert van ons als provincies en gemeenten. Dat je op zoek moet naar wat je bindt, naar welke waarden je deelt. Wij hebben hier laten zien hoe je tot gezamenlijke programma’s komt, hoe je tot collegiaal bestuur komt. Ik hoop dat ze daar een voorbeeld aan nemen.”
Moties, amendementen en Artikel 44-vragen
Leden van Provinciale Staten (PS) kunnen op verschillende manieren proberen het beleid te beïnvloeden. Onder meer door het indienen van moties (uitspraken van PS om iets te doen of te laten), amendementen (wijzigingsvoorstellen op een voorgesteld besluit) en het stellen van zogenaamde Artikel 44-vragen (schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten). Hoeveel zijn er in (tot en met 21 december) 2023 ingediend?
Ingediend
Ingetrokken tijdens vergadering
Aangenomen
Verworpen
Amendementen
0