Gemeentebezoeken
Ook in 2023 legde de commissaris de nodige werkbezoeken aan gemeenten af. Waar loopt het gemeentebestuur tegenaan, hoe gaan zij om met de vraagstukken die om hen afkomen? En welke oplossingen kiezen ze, welke kansen zien ze? Dat zijn vragen die onder meer aan de orde komen tijdens die bezoeken.
De commissaris gaat nooit alleen naar de gemeenten, hij wordt daarbij altijd vergezeld door minimaal één ambtenaar. Dat is doorgaans de zogenoemde kabinetschef of haar vervanger. In 2023 benutte de commissaris de gemeentebezoeken om het functioneren van de lokale democratie te bespreken en hoe het de gemeenten verging bij de uitvoering van taken voor de arbeidsmarkt en de asielopvang. Daarnaast informeert Han Polman of er zich nieuwe vraagstukken voordoen en welke vraagstukken uit de samenleving men wil bespreken.
Over het algemeen spreekt de commissaris tijdens zijn gemeentebezoeken niet alleen met de colleges van B&W maar ook met raadsleden. Bovendien is er vanzelfsprekend ook ruimte voor bezoeken aan uiteenlopende projecten en organisaties in de gemeente.
Ambtsinstructie
In de Provinciewet staat onder meer welke taken de commissaris voor de regering moet uitvoeren, naast bijvoorbeeld het voorzitterschap van Provinciale en Gedeputeerde Staten. Als de regering de commissaris van de Koning een opdracht geeft, schrijft ze dit in een zogenaamde Ambtsinstructie commissaris van de Koning. Een van die ambtsinstructies luidt dat de commissaris ‘met redelijke tussenpozen’ bezoeken brengt aan de gemeenten in zijn provincie. Als hij daarbij op echt bijzondere zaken stuit, meldt hij dat aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
De bezochte gemeenten
- Tholen – 18 januari
- Schouwen-Duiveland – 25 januari
- Hulst – 8 februari
- Sluis – 13 juli
- Veere – 4 september
- Borsele – 6 september
- Kapelle – 30 november
- Vlissingen – 11 december