Unieke proeffabriek voor recyclen piepschuim

Afgelopen december ging de eerste spa de grond in voor de proeffabriek die 'bouwpiepschuim' gaat recyclen tot nieuw isolatiemateriaal: PolyStyreneLoop BV. De fabriek komt naast chemiebedrijf ICL-IP in Terneuzen. Vanuit de Regio Deal is 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de verwerking van styrofoam, ofwel 'blauwe isolatieplaten'.

PolyStyreneLoop BV is een initiatief van Lein Tange van ICL-IP in Terneuzen en Jan Noordegraaf van Synbra Technology in Etten-Leur. In Terneuzen wordt over een jaar isolatieschuim - de zogeheten blauwe platen - op grote schaal volledig circulair verwerkt tot een nieuw isolatieproduct.

Lein Tange: ,,We zijn met iets unieks bezig. We worden dé Europese testfabriek voor recycling van bouwpiepschuim. De hele waardeketen, van producenten tot recyclingbedrijven, hebben we aan boord gekregen. Het gaat om meer dan 70 partijen uit 18 verschillende landen. Zij vormen de coöperatie achter PolystyreneLoop BV.'

Uit de blauwe bouwisolatieplaten kan naast polystyreen (piepschuim), ook broom teruggewonnen worden. Het bouwschuim werd veertig jaar lang in woningen gebruikt, maar bevat de broomhoudende vlamvertrager HBCD. Sinds 2017 is de vlamvertrager verboden door de Europese Unie, omdat hij het milieu mogelijk schade kan toebrengen.