10/19
  • Pages
  • Editions
01 Zeeuwse Omgevingsvisie
02 Inhoud
03 Over de visie
04 Visie in 't kort I
05 Visie in 't kort II
06 Visie in 't kort |||
07 Uitstekend wonen, werken en leven in Zeeland
08 Balans in de grote wateren en het landelijk gebied
09 Een duurzame en innovatieve economie
10 Klimaatbestendig en CO2-neutraal Zeeland
11 Proces
12 Achterbanraadpleging
13 Vragen uit het Webinar
14 Resultaten achterbanraadpleging
15 Omgevingswet
16 Milieueffectrapportage
17 Planning
18 Downloads
19 Veelgestelde vragen

Klimaatbestendig en CO2-neutraal Zeeland

Het Zeeuwse land ligt in zee, zo luidt ook de slogan van de Provincie.

Maar het land in zee is kwetsbaar voor de veranderingen in het klimaat. Het opwarmen van de aarde zorgt voor perioden van langdurige droogte. Een temperatuur van 30 graden in de zomer is niet meer uitzonderlijk. Overvloedige regenval is dat al evenmin, met alle gevolgen van dien voor de bodem, zowel voor de landbouw als in de steden. Door de wereldwijde opwarming van de aarde stijgt de zeespiegel gestaag. Dat is niet alleen een bedreiging voor de strandrecreatie maar ook van de veiligheid. Het enige wat wij zelf kunnen doen aan deze grote milieuveranderingen is zelf zo min mogelijk bijdragen aan de temperatuurstijging door minder CO2 uit te stoten en massaal over te stappen op andere dan fossiele energie bij alles wat we doen.

Deze ambitie is de grootste van de vier. De klimaatverandering en de maatregelen die noodzakelijk zijn om het dagelijks leven in Zeeland veilig te stellen hebben gevolgen voor alle Zeeuwen en daarnaast voor de natuur, het grondgebruik en de economie in de ruimste zin van het woord.


Onderwerpen in de uitdaging: Klimaatbestendig en CO2-neutraal Zeeland

Duurzame energie

Energietransitie

Klimaatadaptatie

Waterveiligheid

Zoetwater

Klimaatbestendig en CO2-Neutraal Zeeland

  • Aanpassen aan wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen.
  • Zo min mogelijk uitstoot van broeikasgassen (CO2).

Hoe zorgen we voor een klimaatbestendig en CO2-neutraal Zeeland in 2050?

In 2050 is Zeeland klimaatbestendig en waterrobuust, overeenkomstig het in 2019 door alle Zeeuwse overheden ondertekende convenant Klimaatadaptatie Zeeland. De verschillende overheden zorgen hiermee samen voor een zo groot mogelijke beperking van schade door hittestress, wateroverlast, droogte en overstromingen. Bij de aanleg van nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen, het opknappen van bestaande bebouwing, vervanging van rioleringen en onderhoud van wegen wordt dit een belangrijk aandachtspunt. Zeeland stoot vrijwel geen CO2 en andere broeikasgassen uit. Industrie, mobiliteit, verwarming en elektriciteitsproductie zijn nagenoeg fossielvrij en/of CO2 vrij.

Een samenvatting van deze ambitie