Jong en ambtenaar in Zeeland

In deze rubriek laten we jonge ambtenaren aan het woord. Dit keer is Corline Meulmeester aan de beurt!

Wil je jezelf even voorstellen? Mijn naam is Corline Meulmeester en ik ben een geboren en getogen Vlissingse. Na het behalen van mijn VWO diploma besloot ik in 2013 om te gaan studeren aan Avans Hogeschool Breda. Ik ben hier de studie Integrale Veiligheid gaan volgen en in 2017 afgestudeerd. Hoewel ik zeer blij was met het behalen van mijn diploma, voelde het voor mij alsof ik nog niet klaar was. Ondanks dat ik in 2013 bewust voor een meer praktijkgerichte studie koos, was ik toch nog op zoek naar wat theoretische verdieping. Dit vond ik in de master Sociologie aan Tilburg University. De universiteit bood enkel de internationale (Engelstalige) variant aan en zodoende heb ik ontzettend veel mensen uit andere landen leren kennen, iets wat ik nog steeds als een unieke ervaring zie. In januari 2019 mocht ik mijn mastertitel in ontvangst nemen en vrijwel gelijk na mijn afstuderen kon ik aan de slag bij de gemeente Borsele. Ik ben bij de gemeente Borsele begonnen als trainee. Tijdens het tweejarig traineeprogramma word je op verschillende afdelingen ingezet, zoals Burgerzaken. Het was een ontzettend leerzame tijd waarbij ik van heel veel verschillende afdelingen en onderwerpen heb mogen proeven. Ik heb veel verschillende projecten gedraaid maar mijn liefde voor veiligheid bleef toch sterk aanwezig. Binnen enkele maanden van het traineeprogramma draaide ik projecten mee bij team Veiligheid en in oktober 2020 werd ik officieel aangenomen als Adviseur Openbare Orde en Veiligheid. Deze rol vervul ik nog steeds met heel veel plezier.

Hoe ben je bij de overheid terecht gekomen? Tijdens de afrondende fase van mijn studie Integrale Veiligheid begon mijn interesse in werken bij de overheid te groeien. Ik heb mijn afstudeerstage bij Rijkswaterstaat uitgevoerd en hier werd als het ware een vuurtje aangewakkerd. In de laatste maanden van mijn master Sociologie heb ik alerts aangezet op vacaturesites zoals Indeed. Hier zag ik de vacature voor trainee bij de gemeente Borsele voorbij komen. Zo ging het balletje rollen…

Wat vind je leuk aan het werken bij de overheid? Ik heb iedere dag het gevoel dat ik met het uitvoeren van mijn werk een verschil maak voor mensen. Soms zijn dat hele kleine dingen, zoals vragen beantwoorden of iemand helpen met een lastige kwestie en andere dagen zorgen we er met een multidisciplinair team voor dat er daadwerkelijk een halt wordt toegeroepen aan illegale activiteiten. Dat geeft een ontzettend goed gevoel. In mijn vakgebied heb ik ook het voorrecht te mogen werken met veel andere organisaties, zoals de politie, het OM, de brandweer, Veiligheidsregio, Belastingdienst en nog vele andere organisaties. Hierdoor leer ik veel mensen kennen en breid ik mijn netwerk iedere week uit. Ook mag ik af en toe mee met controles of mee naar oefeningen wat natuurlijk ware cadeautjes zijn! Geen dag is hetzelfde en het is fijn om me te kunnen inzetten voor de samenleving op mijn manier.

Welke ambitie heb je voor je verdere carrière? Oei, dat vind ik een lastige vraag. Ik vind het belangrijk om te blijven leren en ontwikkelen dus ik pak zoveel mogelijk opleidingen, cursussen en activiteiten mee. Ik vind het belangrijk dat kennis wordt gedeeld met anderen dus het lijkt me heel tof om ooit een gastles te geven op een hoge school of universiteit of misschien zelfs wel gedeeltelijk les te gaan geven. Ook zou ik heel graag een keer een onderzoek of (wetenschappelijk) artikel willen publiceren samen met andere onderzoekers of wetenschappers. Dat lijkt me echt gaaf.

Welke tip(s) wil je andere Zeeuwse jonge ambtenaren meegeven? Het is misschien een cliché maar stel je vragen en vraag om hulp als je daar behoefte aan hebt. Ik heb gemerkt dat er vaak veel meer mogelijk is dan je denkt, maar je moet het wel vragen. Dat is soms lastig en spannend maar in de meeste gevallen zijn anderen echt wel bereid om je te helpen en samen naar iets moois toe te werken. En tenslotte: nee heb je, ja kun je krijgen toch?