Ambassadeur aan het woord: Provinciesecretaris Ab Smit

In de rubriek ‘ambassadeur aan het woord’ gaan we in gesprek met onze drie ambassadeurs: wethouder van de gemeente Middelburg Johan Aalbers, burgemeester van de gemeente Goes Margo Mulder en provinciesecretaris Ab Smit. In dit artikel lees je onder andere meer over de carrière van Ab Smit en zijn kijk op het ambassadeurschap van JAZ.

Even voorstellen: Kan je wat vertellen over je carrière?

“Na diverse bijbaantjes in mijn studietijd – zo heb ik met heel veel plezier een paar jaar als taxichauffeur in Goes in omgeving gewerkt – was mijn eerste volledige baan bij onze buurprovincie Noord-Brabant. Ik ben daar in 1993 begonnen als junior medewerker bij het bureau Financieel Toezicht. Na een aantal jaar werkzaam te zijn geweest bij gemeenten, waaronder zes jaar bij de gemeente Nijmegen, ben ik eind 2012 gestart bij de Provincie Zeeland als provinciesecretaris. Een prachtbaan! Ik woon, leef en werk met heel veel plezier in en voor Zeeland. Werken in het publieke domein doe ik mijn hele werkzame leven en hoop ik nog lang te blijven doen. Het liefst in of anders zo dicht mogelijk bij Zeeland.”

We hebben je gevraagd ambassadeur te worden van JAZ, waarom heb je ‘ja’ gezegd?

“Ik ben zelf al sinds mijn jonge jaren enthousiast over het werken voor de publieke zaak. Ik vind het elke keer weer geweldig wanneer jonge mensen daar ook voor kiezen. We hebben hen hard nodig in het algemeen en zeker ook in Zeeland. Ik proef bij jongeren grote betrokkenheid bij het wel en wee in onze maatschappij en hun keuze om zich daarvoor in te zetten. De overheid biedt ook goede mogelijkheden om jezelf te blijven ontwikkelen.”

Wat vind je van JAZ?

“Ik vind het geweldig dat JAZ jonge ambtenaren op de schaal van Zeeland samenbrengt. Behalve dat het goed is dat jongeren binnen organisaties elkaar opzoeken en versterken, is het heel mooi dat dit via JAZ ook mogelijk is tussen overheidsorganisaties binnen Zeeland.”

Hoe zie jij je rol als ambassadeur van JAZ komende jaren?

“Ik zie dat JAZ een sterke, enthousiaste en verbindende club is en ik help het bestuur daarin heel graag waar mogelijk. Behalve dat ik jonge Zeeuwse ambtenaren stimuleer om deel te nemen aan JAZ, denk ik ook mee in de opzet en uitvoering van een interessant en plezierig programma.”

Tot slot, heb je nog tips voor jonge ambtenaren in Zeeland?

“Blijf nieuwsgierig en beweeg! Het is heel goed om te genieten van wat je doet, maar ook heel gezond om in het begin van je loopbaan op tijd te wisselen in rol, opdracht of organisatie. Natuurlijk wel zoveel mogelijk in - of in de buurt van Zeeland blijven!”