Burgemeestersbenoeming

Burgemeesters – komen en gaan


Door het jaar heen heeft de commissaris van de Koning regelmatig contact met de Zeeuwse burgemeesters. In dit coronajaar was dat niet anders. “Ik spreek elke week burgemeesters – periodiek formeel en vaak tussen de bedrijven door. Ik heb afgelopen jaar burgemeesters af en toe gebeld om te vragen hoe het hen en hun gemeente in coronatijd verging. Met de voorzitter van de Veiligheidsregio (Jan Lonink, burgemeester van Terneuzen) heb ik periodiek overleg. Dat hadden we alleen afgelopen jaar wat vaker, onder meer omdat ik heb ondersteund in de contacten met Vlaanderen. Ik heb nieuwe burgemeesters geïnstalleerd en de burgemeestersprocedures begeleid voor de vacatures die zijn ontstaan.”Installatie Jack van der Hoek

“Net als in andere functies komen en gaan ook burgemeesters. En zoals een bedrijf niet ophoudt te bestaan als de baas weggaat en een school niet sluit als de rector stopt, zo is er continuïteit als de burgemeester vertrekt. Er zitten vaak twee kanten aan: enerzijds is het jammer dat een ervaren burgemeester vertrekt maar aan de andere kant brengt de nieuwe burgemeester ook nieuwe impulsen en kijkt hij of zij met een frisse blik naar soms oude uitdagingen. Dat is ook wat waard.”


Installatie Fons Naterop


Installatie Marleen Sijbers

De wisselingen

Ook in Zeeland kwamen en gingen er burgemeesters in 2020. Zo nam Kapelle in februari afscheid van waarnemend burgemeester Huub Hieltjes. Hieltjes is nu burgemeester van het Gelderse gemeente Duiven. Fons Naterop volgde hem op. Naterop was daarvoor waarnemend burgemeester van het Brabantse Boxtel.

In mei nam Schouwen-Duiveland afscheid van burgemeester Gerard Rabelink die na een dienstverband van elf jaar met pensioen ging. Zijn opvolger, voormalig gedeputeerde in Noord-Holland Jack van der Hoek, werd op 12 mei door commissaris Polman beëdigd.

In november zwaaide Tholen burgemeester Ger van de Velde uit. Zij ambieerde geen nieuwe ambtsperiode. Mevrouw Van de Velde werd opgevolgd door Marleen Sijbers, voormalig burgemeester van het Brabantse Sint-Anthonis. Benieuwd hoe een burgemeestersbenoeming in zijn werk gaat en wat de rol van de commissaris daarin is? Bekijk dan het jaarverslag 2019 van commissaris Polman.Ontmoetingen, werkbezoeken en onderscheidingen