Koninklijk Bezoek

In 2019 werd Danny Hollestelle (op de foto tussen de Koning en de commissaris) benoemd tot kamerheer van de Koning in Zeeland.

Als leden van het Koninklijk Huis onze provincie bezoeken, worden ze ontvangen door de commissaris van de Koning. Het afgelopen jaar deed Han Polman dat een aantal keren.


Bij de opening van het Windpark Krammer door koning Willem-Alexander bijvoorbeeld, toen prinses Beatrix aanwezig was bij het 250-jarig jubileumfeest van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen en bij de opening door prinses Margriet van het vernieuwde Bevrijdingsmuseum. Het hoogtepunt was natuurlijk de aanwezigheid van de Nederlandse én Belgische koninklijke paren tijdens de start van de viering van 75 jaar vrijheid en de herdenking van de Slag om de Schelde op 31 augustus 2019 in Terneuzen.


Hoe is de band van de commissaris met het Koninklijk Huis eigenlijk? ‘Als je elkaar vaker ziet, leer je elkaar ook beter kennen. En dan wordt die verhouding intensiever.’ En de rol die het Koninklijk Huis vervult, hoe kijkt hij daartegenaan? ‘Zolang de familie van Oranje dit voor ons land wil doen en zoveel steun heeft onder de bevolking, dan mogen we het koesteren.'


'Want het zijn niet alleen symbolen van waar Nederland voor staat maar het zijn ook geweldige ambassadeurs van ons land in het buitenland. Wat ikzelf een heel mooi effect vind van de werkbezoeken die zij aan Zeeland brengen, is dat het telkens ook weer impulsen geeft aan de samenwerking binnen onze provincie. Je ziet dat alleen de aankondiging dat ze komen er al voor zorgt dat mensen elkaar opzoeken: hoe zullen we het doen, hoe gaan we ons presenteren? Het is na elk bezoek net alsof Zeeland een stukje beter is geworden. Daar heeft het Koninklijk Huis dan een zetje aan gegeven. Ja, dat vind ik mooi.’

“Zolang de familie van Oranje dit voor ons land wil doen en zoveel steun heeft onder de bevolking, dan mogen we het koesteren.”

Burgemeesterbenoemingen