Ambassadeursbezoek

Regelmatig ontvangt de Provincie ambassadeurs uit diverse landen. Zo bezocht Pete Hoeksta, ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland, op 2 en 3 april 2019 Zeeland. Han Polman verwelkomde hem op de Abdij. Het bezoek van de ambassadeur leidde tot een tegenbezoek van een brede Zeeuwse delegatie aan onder meer de plaats Zeeland in Michigan, VS.

De commissaris over de relatie tussen beide landen: 'Nederland was het eerste land dat de Verenigde Staten erkende als onafhankelijke natie en in 1782 diplomatieke betrekkingen aanging. In Zeeland en Nederland eren wij deze speciale, historische band. Wij koesteren ons langdurige partnerschap en als volwassen democratische naties delen wij veel normen en waarden.'

Pete Hoekstra bezoekt Middelburg

Roosevelt Institute for American Studies (RIAS)

Op 2 april bezocht Pete Hoekstra het RIAS. De ambassadeur en de commissaris kregen een toelichting op de activiteiten van het RIAS en op het onderwijsaanbod van het Univeristy College Roosevelt. Studenten van diverse onderwijsinstellingen in Zeeland waren later op de avond te gast bij een diner met de ambassadeur.

Bedrijfsbezoeken

De volgende dag stond in het teken van het Zeeuwse bedrijfsleven. In de ochtend was er een bedrijvenmarkt waar veel Zeeuwse bedrijven met Amerikaanse aandeelhouders aanwezig waren, zoals op- en overslagbedrijf Ovet en verpakkingsbedrijf SYMACH. In de middag werd er een bezoek gebracht aan diverse bedrijven, waaronder Wiskerke Onions en Damen Schelde Naval Shipbuilding.

Videoregistratie

Het bezoek van de ambassadeur is vastgelegd in een videoregistratie, die de naam “Welcome to Zeeland” heeft gekregen. Bekijk de video "Welcome to Zeeland".

'Zeeland' bezoekt Michigan

Op 1, 2 en 3 oktober bracht een groep Zeeuwse bedrijven en onderwijs- en cultuurinstellingen een tegenbezoek aan West-Michigan. Het doel van dit bezoek was het verbeteren van de relatie tussen Zeeland en Michigan, nieuwe contacten te leggen en waar mogelijk nieuwe verbindingen te maken. Namens het provinciebestuur reisden Han Polman, Anita Pijpelink en Harry van der Maas mee.

Geschikte partners

Economie, cultuur en onderwijs waren de drie pijlers voor het bezoek aan West-Michigan. Met hulp van het consulaat-generaal in Chicago en New York én de Amerikaanse ambassade werden voor alle deelnemers geschikte partners voor ontmoetingen en gesprekken geregeld. Zo ging het gezelschap naar het hoofdkantoor van DOW Chemical in Midland, naar verschillende musea in Holland en naar Calvin University in Grand Rapids.

Uitreiking Four Freedoms Awards

Ieder jaar worden de Four Freedoms Awards uitgereikt. In de oneven jaren in de Verenigde Staten en in de even jaren in Middelburg. De commissaris van de Koning is voorzitter van de Roosevelt Foundation, de organisatie achter de Nederlandse Four Freedoms Awards.


Tijdens het bezoek aan de Verenigde Staten vond op 5 oktober de uitreiking van de Four Freedoms Awards plaats. Die werden uitgereikt aan:

  • Lonnie Bunch, Algemene vrijheidsaward
  • The Boston Globe, Vrijheid van meningsuiting
  • Krista Tippett, Vrijheid van godsdienst
  • Franklin Thomas, Vrijwaring van gebrek
  • Sandy Hook Promise, Vrijwaring van vrees

De Roosevelt Foundation organiseerde de reis in samenwerking met Invest in Zeeland, Food Delta Zeeland, het consulaat-generaal van Nederland in Chicago en New York, en de Provincie Zeeland.


Meer over de Four Freedoms Awards: https://www.fourfreedoms.nl/.

Koninklijk Huis