Vooruitblik 2021

Jouw Zeeland wil blijven inzetten op het ontwikkelen van debatvaardigheden van jongeren. Jongeren maken door deel te nemen aan debatten kennis met politiek en democratie.

Op weg naar Het Lagerhuis

Op weg naar Het Lagerhuis is de grootste debatwedstrijd van Nederland. In januari - maart vindt er in alle provincies een Lagerhuis dag plaats. Op 26 januari 2021 is de voorronde in Zeeland. Ruim 2500 jongeren uit het voortgezet onderwijs en het MBO doen mee. De landelijke finale wordt uitgezonden op televisie.

Model European Parliament

Elk voorjaar wordt in alle provincies een provinciale conferentie van Model European Parliament (MEP) georganiseerd. In parlementaire commissies leren de jongeren uit de hoogste klassen HAVO/VWO meer over de Europese besluitvorming en het belang van samenwerking tussen de EU-lidstaten. De beste deelnemers vormden samen de provinciale delegatie tijdens de nationale MEP-conferentie.

World Schools Academy

De World Schools Academy is een Engelstalig evenement gericht op talentvolle scholieren uit heel Nederland. Ze krijgen één dag lang workshops van ervaren debaters en voeren ook zelf debatten. Een aantal scholieren wordt die dag gekozen om Nederland te vertegenwoordigen bij competities in binnen- en buitenland. Vindt één keer per jaar plaats in Zeeland.

Provinciespel

Het geven van gastlessen willen we in 2020 vernieuwen door het provinciespel in te voeren in samenwerking met Prodemos, Huis voor democratie en rechtstaat en de Statengriffie.

Door het Provinciespel te spelen maken jongeren op een leerzame en interactieve manier kennis met de provincie en politiek. Veel provincies bieden het Provinciespel al aan jongeren aan.