In Zeeland is een tekort van 132 mbo-stageplaatsen gemeld voor het komend jaar. Dat blijkt uit gegevens van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Grote tekorten orde & veiligheid en welzijn

Vanuit het actieplan brengt SBB vraag en aanbod naar stages en leerbanen in beeld. Eerder meldde SBB al een tekort van 19.000 stages en leerbanen voor het schooljaar 2019-2020 voor heel Nederland. Meer hierover kunt u op de website van SBB lezen.

Verwachte tekorten Zeeland in beeld Per sector zien we in de regio Zeeland in het nieuwe schooljaar een groot tekort in de Welzijnssector (16 stages, 8 leerbanen). Verder zijn voor alle sectoren leerplaatsen voor niveau 1 (Entree) en 2 altijd welkom. Nieuwe leerbedrijven in bovengenoemde sectoren kunnen zich melden via deze link: Leerbedrijf worden. Erkende leerbedrijven kunnen hun leerplaatsen actualiseren via hun MijnSBB- omgeving.

Tussenstand Het is een tussenstand, nog niet van alle mbo opleidingen is de informatie beschikbaar. Bovendien kan de situatie veranderen bij het begin van het nieuwe schooljaar, bijvoorbeeld doordat studenten toch een plek vinden, besluiten zich alsnog aan te melden of te switchen van opleiding of als bepaalde leerbedrijven of sectoren last krijgen van de (nasleep of opleving van de) coronacrisis. SBB zal daarom aan het begin van het nieuwe schooljaar weer een update doen van de verwachte tekorten voor schooljaar 2020-2021. Op de website www.sbbhelpt.nl publiceert SBB regelmatig actuele informatie over de ontwikkeling van vraag en aanbod.