Interview over Fit2Work

Aan het woord: Geralda Jansen, scholingscoƶrdinator OZEO en mede initiatiefnemer van Fit2Work

Waaruit is Fit2Work ontstaan? In 2019 wilde een aantal mensen uit de Zeeuwse zorg, welzijn en onderwijs iets organiseren op gebied van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Daarbij wilden ze zoveel mogelijk organisaties uit die sectoren betrekken en kijken wat het op zou leveren. Daaruit kwamen 15 organisaties die mee wilden werken. Zo ontstond het 3-daagse programma "Fit2Work". Met de eerste editie hadden we meteen 500 inschrijvingen. Dat smaakte naar meer!

Voor wie is het programma? Fit2Work is bedoeld om mensen op de werkvloer te inspireren: de collega die voor de klas, aan een bed of op een groep staat willen we met dit programma bereiken en inspireren. We willen bewustwording creƫren dat je zelf invloed kunt uitoefenen op je eigen welzijn en balans.

Wat kunnen we dit jaar verwachten? Twee jaar later is Fit2Work uitgegroeid naar een editie van ruim 100 workshops waar zo'n 22 Zeeuwse organisaties aan meewerken. Op 3 locaties in 3 verschillende regio's bieden we van 16 tot 18 november diverse gratis workshops aan voor medewerkers van de aangesloten organisaties. We kunnen zo'n 10.000 medewerkers laten kennis maken met diverse workshops.

Kan elke organisatie aansluiten? Jazeker! We richten ons (nu nog) op alle Zeeuwse zorg, welzijn of onderwijs organisaties, deze kunnen allemaal aansluiten. Ook zonder een (groot) budget vinden we steeds mogelijkheden waardoor organisaties mee kunnen doen. Ze bieden in ruil voor deelname aan het project zelf een workshop aan die bijvoorbeeld een eigen medewerker of iemand vanuit hun netwerk geeft. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld een hardloopclinic door de winnaars van de Zeeuwse kustmarathon.

Wat is jullie ambitie? In 2025 willen we alle zorg, welzijn en onderwijs organisaties aangehaakt hebben. Met elkaar kunnen we zulke mooie verbindingen tot stand brengen!

We vroegen een deelnemer aan Fit2Work naar zijn ervaringen. Tonny de Waal, adviseur Vitaliteit bij Zorgsaam: In 2018 plan hadden wij bij Zorgsaam een plan gemaakt om vitaliteit en duurzame inzetbaarheid te bevorderen. We kwamen toen in contact met Geralda Jansen van Ozeo en zijn aangesloten bij de eerste fit2work week. We zagen dit als een enorme kans om te organiseren en te leren. In 2019 waren we de eerste en enige organisatie in Zeeuws-Vlaanderen die meedeed. We hadden meteen 300 deelnemers, dus bleek een grote behoefte. Dit jaar zijn Tragel en Elevantio aangehaakt en Bodyline HealthCentre in Terneuzen is een fantastische locatie om de workshops te houden. We hebben deze editie in Zeeuws-Vlaanderen wel 30 workshops! Wat vind je zo mooi aan dit programma? De voorbereidingen leveren al zo'n mooie interactie op met andere werkgevers en door deelname zien we de kruisbestuiving tussen medewerkers ontstaan. Het is een event waardoor je uit je werksfeer en comfortzone komt. Het zorgt voor bewustwording bij onze medewerkers: waar sta je nu en waar wil je over 5 jaar staan. Hoe kun je je loopbaan zo fit mogelijk vormgeven. Waardoor werd je zelf positief verrast? De vorige keer heb ik een workshop hartcoherentie gevolgd, waarin je ervaart hoe je reageert tijdens stressvolle situaties en wat je daaraan kunt doen. Ook een workshop over beter slapen vond ik erg interessant. Ik volg het niet alleen voor mezelf maar ook om te kijken wat het aanbod is en of dit aanslaat bij onze medewerkers. Meer weten over het aanbod of hoe je aan kunt sluiten als organisatie? Klik dan op onderstaande button!