Toekomst aan het woord

In de nieuwe rubriek 'Toekomst aan het woord' vertellen jongeren over waarom ze hebben gekozen voor een opleiding, stage of baan in Zeeland. Vandaag Jaap Rullens uit Made, die in Vlissingen Watermanagement studeert op de HZ University of Applied Sciences.

Hoi, mijn naam is Jaap Rullens 24 jaar oud en woonachtig in Made (bij Breda). In mijn vrije tijd ga ik graag motorrijden en ben ik ook vaak te vinden in de schuur waar ik veel aan het sleutelen ben.

Waarom heb je voor de opleiding watermanagement gekozen? Ik heb voor Watermanagement gekozen aan de HZ omdat ik een studie zocht waarbij ik mijn voorkennis van het MBO (natuur&milieu en ruimte) kon gebruiken samen met mijn passie voor water. Vanaf mijn 10e ging ik vaak vissen dus de interesse voor water zat al vroeg in mij! Waarom heb je voor de opleiding op de HZ gekozen? Door het prettige en professionele gevoel wat ik kreeg van de HZ tijdens de opendagen en mijn meeloopdag. Dat was voor mij een doorslaggevende factor qua school, de uitstraling zoals van de HZ zag ik niet bij andere scholen waar ik ben gaan kijken. Was Zeeland een bewuste keus? In eerste instantie niet, in het begin keek ik alleen naar de studie en de school maar later in mijn beslissing heb ik dit wel meegenomen omdat ik graag op kamers wilde en ik dit ook zou moeten als ik voor Zeeland zou kiezen. Hoe ervaar je je studie en stage hier? Goed! Mijn eerste studiejaar was in Vlissingen waar ik ook op kamers heb gezeten. Dit was een erg leuke tijd met mijn huisgenoten, studentenvereniging en bij mijn bijbaan daar. In de 2e ben ik thuis gaan wonen dit omdat mijn studie is verhuisd naar de nieuwe locatie van de HZ in Middelburg en dit qua reistijd beter te doen is. Dit ervaarde ik ook wel positief omdat de reis met het OV goed te doen is vanuit Breda. In de 3e heb ik stage gelopen bij Rijkswaterstaat in Middelburg, dit was leuk en leerzaam mede doordat Zeeland onder andere op gebied van watermanagement erg interessant is en er bij Rijkswaterstaat veel projecten zijn die zich bezig houden met unieke Zeeuwse onderwerpen. Zie je voldoende mogelijkheden voor een werkplek hier in Zeeland na je studie? Ja! vanaf de 2e ben ik zelf al werkzaam bij ABO milieuconsult in Goes dus ik kan uit eigen ervaring al zeggen dat dit wel goed zit. En verder heb ik het idee dat er genoeg carrière mogelijkheden zijn in Zeeland, als ik naar de vacatures kijk bij grote Zeeuwse instanties zoals de Provincie,Waterschap en Rijkswaterstaat zie ik vaak interessante vacatures. En dan zijn er natuurlijk nog talloze kleinere werkgevers met leuk werk zoals adviesbureaus en gemeentes. Zou je graag in Zeeland wonen na je studie? Dat weet ik nog niet, ik heb een vriendin uit Zeeland en ik heb hier ondertussen ook een netwerk en vrienden gemaakt welke goede redenen zijn om in Zeeland te gaan wonen. Maar hier moet ik nog eens goed over praten samen met mijn vriendin.