Praktijkopleidingen bij bedrijven

Vanwege de grote vraag naar personeel kunnen bedrijven en instellingen nauwelijks wachten om goed geschoolde mensen aan te nemen. Steeds vaker ontstaan initiatieven waarbij bedrijven die, met hulp van het reguliere MBO, eigen vakscholen beginnen of organisaties die nieuw personeel direct laten (bij)scholen via het MBO. Het Hoornbeeck College en Scalda bieden daarvoor trajecten op maat aan.

Zo heeft het Hoornbeeck een opleiding op maat voor volwassenen werkzaam bij SVRZ. “En die groep en dus behoefte wordt ieder jaar groter,” zegt Arie Koole, opleidingsmanager sector Dienstverlening en Gezondheidszorg. De opleiding ‘helpende niveau 2’ duurt één jaar en bestaat uit één dag per week les op het Hoornbeeck. “In overleg met SVRZ wordt ook een keuzedeel aangeboden waarbij het SVRZ-personeel een aantal verpleegtechnische handelingen mag doen. Daar is SVRZ erg blij mee. Verder is de opleiding toegespitst op de werkzaamheden en competenties die het SVRZ-personeel nodig heeft.”


Minder voltijdsleerlingen

Waar ouderen vaak opnieuw de schoolbankjes induiken, gaan jongeren steeds eerder aan het werk. “Dat is de trend die we zien,” zegt Evert Timmerman, locatiemanager van het Hoornbeeck Colllege. Jongeren kiezen steeds vaker voor een BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg: een combinatie van werken en leren) in plaats van de voltijdsopleiding. “Het Hoornbeeck kan inspelen op BBL-trajecten op maat omdat we korte lijntjes hebben met de bedrijven en instellingen waar onze studenten stage lopen of gaan werken. Dat is ook onze kracht. Er zijn tegenwoordig steeds meer commerciële aanbieders die soms nog sneller opleidingen kunnen aanbieden. Vanwege de wettelijke eisen waar wij aan moeten voldoen kan dat bij ons niet altijd even snel geregeld worden, maar kwaliteit en zorgvuldigheid staan hier voorop. Daarnaast kennen we de regio en instellingen hier goed dus kunnen we in overleg veel bereiken.”

Bedrijfsscholen

Opleidingen op maat biedt Scalda ook aan. “Dat zit in ons DNA,” zegt Hendrik-Jan van Arenthals, voorzitter college van Bestuur Scalda: “Onze studenten moeten naar de bedrijven toe, moeten in het werkveld zitten. Wat dat betreft is Scalda één grote bedrijfsschool. We maken opleidingen op maat en in overleg met werkgevers of koepels. Bedrijven leveren input op onze opleidingen en soms schrijven we nieuwe opleidingen samen met bedrijven, denk aan het keuzedeel Wind op Zee opleiding en het groene onderwijs.”


Hybridisering

De hybridisering van het onderwijs, het onderbrengen van het onderwijs in de praktijk, dicht bij de bedrijven en dicht bij de studenten, is één van de pijlers onder Scalda. De toename van de BBL en vakscholen die we nu zien, passen bij deze tijd, maar, benadrukt Van Arenthals: “zo lang iedereen zich maar bewust is van het belang dat studenten, met hun kennis en vaardigheden, ook bij andere bedrijven terecht kunnen.” Ook is de BBL kwetsbaar, vooral conjunctuurgevoelig. En dat is zorgelijk, zeker in deze overspannen arbeidsmarkt. Van Arenthals: “De lange termijn oplossing is samenwerking tussen alle betrokken partijen in Zeeland, zoals we dat nu ook in het aanvalsteam arbeidsmarkt doen. We moeten niet gaan vissen met een grotere of modernere hengel, maar we moeten samen de vijver vergroten. Dat betekent voor het onderwijs dat we ook moeten zorgen voor breder opgeleide studenten en de cross-overs in sectoren, denk bijvoorbeeld aan landbouw en techniek.”


Lees ook meer over ‘bedrijfsschool Scalda’ op de blog van Hendrik Jan van Arenthals op https://www.scalda.nl/nieuws/blog-hendrik-jan-van-arenthals-bedrijfsschool.